Wat kunt u claimen?
Elke letselschadezaak is weer anders. Een aantal schadeposten echter passeert in (bijna) iedere zaak de revue. Hieronder treft u er een aantal aan.
Een (al dan niet) tijdelijke fysieke handicap brengt vaak met zich mee dat een slachtoffer hulp nodig heeft bij het verrichten van huishoudelijke werkzaamheden. Hoewel er door aansprakelijke verzekeraars graag ’standaard-vergeodingen’ worden toegekend, zijn wij van mening dat het slachtoffer het meeste gebaat is met ‘maatwerk’.
Is er ook een blijvende behoefte aan hulp dan kunnen er grote bedragen zijn gemoeid met deze schadepost.
Wij spannen ons tot het uiterste in om ervoor te zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft.
Met de term ‘gemist arbeidsvermogen’ wordt feitelijk ‘ inkomensschade’ bedoeld.
Arbeidsongerschiktheid brengt vaak een achteruitgang in inkomen met zich mee. Is de arbeidsongeschiktheid blijvend dan kunnen er hoge bedragen op het spel staan.
Met name in het geval het slachtoffer een zelfstandig ondernemer is of op het moment van het ongeval werkzaam was op basis van een tijdelijk contract dan zien de meeste tegenpartijen dit als onderhandelingsargument met als doel het schadebedrag te reduceren. De verzekeraar zal immers stellen dat ook als het ongeval niet was gebeurd, de inkomenssituatie onzeker zou zijn geweest.
Was het slachtoffer op het moment dat het ongeval plaatsvond al arbeidsongeschikt of werkloos dan ontkennen verekeraars meestentijds dat er sprake is vorderbare schade.
Maar als u wel zicht had op een contract, een baan en inkomen?
Juist bij deze schadepost wordt er vaak onderhandeld op het scherpst van de snede waarbij het ‘winnen’ van de discussie een kwestie is van volharding en creativiteit bij het vinden van de juiste argumenten.
De kosten voor medische behandelingen worden meestentijds vergoed door uw zorgverzekeraar.
Anno 2012 kan worden gesteld dat steeds meer zorgverzekeraars, steeds minder medische behandelingen vergoeden. Ook wordt jaarlijks het door de patient te betalen eigen risico naar boven bijgesteld.
Fysiotherapie? Alternatieve therapie? Het komt steeds vaker voor dat het aantal behandelingen dat wordt vergoed, beperkt is of dat er een gemaximeerde vergoeding per jaar van toepassing is.
Omdat het in de lijn der verwachtingen ligt dat op de vergoedingen in de toekomst verder zal worden bezuinigd en de eigen risico’s verder zullen stijgen, moet het slachtoffer bij deze schadepost terdege rekening houden met ‘toekomstschade’.
Vanzelfsprekend betrekken wij de te verwachten medische kosten bij de onderhandelingen die wij namens u met de tegenpartij voeren.
Vooral jeugdige slachtoffers lijden schade wanneer er door een ongeval ’studievertraging’ optreedt.
Een studie die langer duurt brengt meer kosten voor de student met zich mee.
Daarnaast kan het slachtoffer pas later beginnen met werken (lees: geld verdienen) en ook dat dient door de tegenpartij te worden gecompenseerd.
Kennis van de wet- en regelgeving (met name op het gebied van de Wet Studiefinanciering die regelmatig wordt gewijzigd) is hier van essentieel belang om de schade van het slachtoffer goed te kunnen begroten.
Reizen naar ziekenhuizen, artsen en therapeuten kost geld. Deze kosten moeten worden vergoed door de tegenpartij.
Ook kunnen er reiskosten worden gemaakt als het slachtoffer door het letsel gebruik moet maken van betaald vervoer daar waar er voor het ongeval geen kosten waren verbonden aan het vervoer. Een voorbeeld: voor het ongeval maakte u veel gebruik van de fiets, door het letsel dat u heeft opgelopen dient u gebruik te maken van de auto.
Zijn de lichamelijke beperkingen die u heeft blijvend, dan kan ook hier ‘toekomstschade’ worden geclaimd.
Een letselschade-slachtoffer heeft recht op ’smartengeld’.
Er is geen formule aan de hand waarvan het ’smartengeld’ kan worden vastgesteld. Als leidraad bij de vaststelling wordt vaak gekeken naar wat rechters in min of meer vergelijkbare zaken heeft toegekend aan een slachtoffer.
Er wordt in Nederland niet vaak geprocedeerd over het ’smartengeld’. De gerechtelijke uitspraken die er zijn worden door de ANWB verzameld en periodiek in boekvorm gepubliceerd: de ANWB Smartengeldgids.
Wij claimen ’smartengeld’ voor u waarbij wij vanzelfsprekend scherp in de gaten houden wat de ontwikkelingen in de rechtspraak zijn op dit gebied.
De kosten van ons bureau moeten - als de aansprakelijkheid eenmaal is erkend - door de tegenpartij worden vergoed.
Onze declaratie zenden wij dan rechtstreeks aan de tegenpartij.
Met enkele verzekeraars hebben wij de afspraak gemaakt dat onze kosten worden berekend op basis van een tabel. Meer hierover kunt u hier lezen: http://www.stichtingpiv.nl/regelingen/convenanten-bgk/tekst-piv-overeenkomst-bgk-belangenbehartigers/
Deze afspraken hebben verder geen gevolgen voor onze klanten.
Vanzelfsprekend verschillen schadeposten van geval tot geval.
Een ongeval brengt vaak met zich mee dat de klant en de mensen om hem/haar heen meer contact zoeken met elkaar dan voor het ongeval het geval was. Vanzelfsprekend komen de extra telefoonkosten die dit met zich meebrengt, voor vergoeding in aanmerking.
Mensen die immobiel zijn geworden door een ongeval zetten de verwarming eerder een graadje hoger. Ook de extra stookkosten komen voor vergoeding in aanmerking.
Soms dienen er aanpassingen te worden verricht in- en rond de woning waardoor het functioneren van de klant kan worden vergemakkelijkt. Of laat een automatische versnellingsbak, auto rijden weer tot de mogelijkheden behoren.
Speeelt er hersenletsel dan kan het zijn dat de klant ondersteuning nodig heeft bij het voeren van zijn administratie of dat er een begeleider moet worden aangesteld die ervoor zorg draagt dat de klant zo goed mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren.
De exacte schadeposten verschillen van geval tot geval. Uw letselschade- expert helpt u bij het benoemen van de schadeposten en het begroten ervan.